Apeninskou kuchyni má snad každý rád, nejen pro její barvitost, ale i lehkost. Není v ní prostoru pro těžká jídla, co budou žaludky strávníků pracně trávit celý večer. Spíše si dáte lehký salát nebo rybu na grilu, ale také špagety, které provázejí Itálii už takřka od počátku věků. Generace italských kuchařů dotáhla různé recepty k dokonalosti a díky jednoduchosti přípravy je pomohla rozšířit do celého světa. Kdo by se chtěl v kuchyni namáhat, když má před sebou alternativu receptu, jenž je připravený už v řádu minut!
Po uhlířském způsobu, jak praví legenda
Vyzkoušejte BIO olej a uvidíte, že v kuchyni zažijete něco dosud nepoznaného. Už jen proto, že olivové produkty mohou mít různou podobu a na ty ze supermarketu bychom se neměli dívat jako na nějakou světovou špičku. Často se můžete setkat i s olejem z pokrutin. Tedy jinak řečeno, v lahvi, která je nezřídka tenká a plastová, si odnesete spíše poslední zbytky než něco na způsob mladého vína.
Vraťme se ale do Itálie, kde jsou špagety carbonara populární u mnoha milionů strávníků, kteří si chtějí nachystat během pár minut výbornou večeři. A kdo by takové nabídce odolal? Potřebovat navíc budete jen několik málo surovin. Slanina, sýr, vejce, špagety a trochu česneku, to je základem jídla oblíbeného hlavně v okolí Neapole, tedy spíše v té jižněji položené polovině italské boty. S olivovým produktem pak dovedete výsledek k dokonalosti a vlastně k tomu pak stačí jen pár lžiček. A jistě, bez koření by to nešlo, ale solte obezřetně!
Výběr olivového oleje podle profesionálů
Podle čeho se řídit, když chceme koupit olivový olej, na němž si opravdu pochutnáme? Napoví nám etiketa, na které uvidíme jasně uvedenou nejen aciditu, ale i zemi původu. Extra panenský olivový olej rozhodně nesmí pocházet ze „směsi ze zemí EU“, což je vlastně takové tajné heslo pro druhou ligu. Na olivum.cz se přesvědčíte, že kvalita rozhodně existuje – a když ji ochutnáte, nebudete chtít už nic jiného!