Přírodní náhražka cukru

Pokud bychom se chtěli podívat na hluboké kořeny stévie, tak bychom museli trochu cestovat. Brazilské a paraguayské kmeny její účinky znají asi nejlépe. Nejen že s ní sladí, ale využívají ji jako bylinku. Toto přírodní léčivo jim pomáhá v mnoha různých směrech. Poradí si s pálením žáhy, tlumí cukrovku, tím, že její látky mohou zvýšit produkci inzulinu. Poradí si s vysokým krevním tlakem a to rozhodně není všechno. Pokud se na ni budeme dívat jako na sladidlo, tak má dokonce daleko sladší účinky, než rafinovaný cukr, navíc je pravdou, že je úplně bez kalorických hodnot, což se o cukru říci rozhodně nedá.

stévie

Přídavek zubní pasty

Stévie jako taková nepřispívá ke tvorbě zubního kazu, což je celkem logické, protože ani nemá čím. Není potom divu, že když si přečteme složení zubní pasty nebo zubní vody, tak u některých je dokonce součástí. Nebo je i přídavkem samotných žvýkaček. Kromě toho, že nezpůsobuje zubní kazy, tak navíc nastolí v ústech pozitivní klima a udělá tu pořádek. Zbaví nás totiž zde usazených bakterií, což ovšem málokdo ví. Pro mnohé jedince není zrovna moc oblíbená, že má údajně zvláštní pachuť, která poté zůstává v ústech.

stévie prášek

Stévie se dá dobře pěstovat

Ačkoliv se jedná o primárně exotickou rostlinu, tak si našla domovinu i u nás. Můžeme si ji skutečně velmi snadno vypěstovat a poté ji používat na mnoho různých způsobů. Kdo to ovšem chce mít bez práce a hlavně mít jistotu, že všechno je správně připraveno na používání tak se může porozhlédnout ve specializovaných obchodech, kde se tato bylinka prodává a to v různých podobách. V běžných obchodních regálech není problém si zakoupit tabletky nebo tekutou formu. Daleko možná je lepší a účinnější stévie v prášku a ten se dá klidně i přidat do chutné bábovky nebo dezertu, přirozeně má i daleko jiné využití. Mimochodem se objevují chutné čokoládové pochoutky ochucené stévií. Jak je vidět i u nás si našla svoji oblíbenost.