Pečivo patří do kategorie potravin, které vydrží zpravidla jen několik málo dní, a pokud ho nestačíte během té doby zpracovat, končí v odpadkovém koši. Pečivo, které si přineseme z obchodu (uvnitř vláčné a na povrchu křupavé) vydrží ve většině případů pouze první den, druhý den už si můžeme pochutnat na lehce zgumovatělém kousku a třetí den je pečivo už většinou nepoživatelné. Vše se dá ale do jisté míry ovlivnit správným skladováním.
Nejhoršími zástupci pečiva jsou rohlíky, housky nebo bagety, které je dobré kupovat pouze v takovém množství, abychom je hned ten samý den stihli zkonzumovat. V ideálním případě bychom měli skladovat pouze bochník chleba, u kterého se nepředpokládá, že bychom ho celý zkonzumovali.
Pokud je pečivo pouze tvrdé a ne plesnivé, nemusí nutně končit hned v koši. Stačí ho rozemlít na strouhanku. Pečivo nikdy neskladujte v mikrotenových sáčcích, jelikož zde může velmi snadno zplesnivět. Jakmile je chléb posetý malými bílými skvrnkami a není to mouka, je potravina znehodnocená a musí se vyhodit.
Chléb vydrží hned několik dní, pokud ho při příchodu z obchodu vybalíme z mikrotenového sáčku a zabalíme do pláténka nebo čisté utěrky a uložíme na tmavé a suché místo. Pro skladování chleba můžete také využít chlebníků, nejlepší jsou ty ze dřeva.
Stále větším trendem jsou látkové sáčky, které slouží jako ekologičtější náhrada těch plastových. Pokud se dobře porozhlédnete, jistě najdete i takové, které jsou určené přímo pro skladování pečiva. Chléb v nich vydrží déle čerstvý a zachová si svou typickou chuť.
Už v obchodě věnujte pozornost chlebu, který vybíráte. Raději zvolte čerstvý chléb než ten, který je už několik dní nakrájený a zabalený v igelitovém sáčku. Delší trvanlivost pak bude mít pečivo z žitné mouky, chléb z kváskového těsta a výrobky, které jsou přímo od místních pekařů.